Christiansfeld – Den skjulte by på UNESCO´s verdensarvs liste.

I juli 2015 kom den lille sønderjyske by Christiansfeld, på UNESCO´s liste over bevaringsværdige steder i Danmark. Den fornemme titel deler byen med kun 6 andre steder i Danmark. Vi tog en tur derned for, at se hvad det egentlig er Christiansfeld har at byde på.

Se i øvrigt den smukke Christiansfeld plakat her.

Ingen forventninger
Det er en typisk majdag med skiftende vejr vi sætter ud fra Kolding, og tager den lille 20 minutters køretur ned mod Christiansfeld. Jeg kører sammen med to kollegaer og humøret er højt. Vores forventninger til den her tur er ikke ret store, og vi kører faktisk afsted med en formodning om, at vi nok bliver skuffede, og at det nok ikke er turen værd. Men nu er vi i området, så vi giver det en chance.

Der venter os en overraskelse
Vi køre ind mod byen af en kedelig grå vej igennem et industriområde, hvor vi både passerer Arla og Danæg. Der er mange jokes i luften, om hvor usexet byen allerede viser sig at være. Vi følger dog skiltene, og drejer af de anviste kedelige veje. På vores ”Google maps” er vi i tvivl om det er det rigtige sted, for også på luftfotoet ser den her by altså ret kedelig ud. Måske forstår vi ikke hvad de der smarte mennesker fra UNESCO har forelsket sig i. For det kan da ikke være noget som almindelige mennesker kan se. Sidste sving fører os ind på en gade, der pludselig ser helt anderledes ud. Vi finder hurtigt en parkeringsplads, de er i øvrigt gratis og nemme at finde.

IMG_4764

Turisterne er ikke begyndt at komme endnu
Vi står ud af bilen og i det samme bryder solen frem. Stille og roligt, mens vi bevæger os hen af de smukt anlagte fortove, med nye fliser blandet med gamle pigsten, begynder vi at forstå hvorfor Christiansfeld er havnet på UNESCO´s verdensarvs liste. Her ER virkelig idyllisk, og de bygninger og fine detaljer der viser sig omkring hver hjørne, er med til hele tiden at få en til at sige wow. Vi forstår godt at det er selve byen, der er sat på listen, for det er umuligt at pege en enkelt ting ud. Det er helheden der sætter stemningen, og mens vi går og nyder solen og tager billeder, bliver vi mere og mere forelskede i det her sted. Turisterne har ikke helt fundet det her sted endnu, men en enkelt gruppe pensionister, der får en guidet tur, støder vi da på.

IMG_4769

Fred og ro
Der hersker en ubeskrivelig ro over byen, som det er svært ikke at blive betaget af. De lokale hilser med et ”Dav” og er yderst venlige. Den lille gamle kirkegård er et besøg værd, med sine fine gamle hævede gravsten der ligger på række. Det her sted skal helt klart nydes nu inden turisterne begynde, at komme i alt for store tal.

Byfornyelse
Det er tydeligt, at byen har fået en ordentlig overhaling, inden for kort tid. Husenes fine gule og orange farver står skarpt, og fortovene er fine og nye. Brolæggerne er stadig i gang på et enkelt lille torv. Vi shopper lidt rundt, imellem de mange små hyggelige butikker, som her også er. Her er en stor velassorteret blomsterhandel, genbrugsbutik med gode loppefund, lækre boligindretnings butikker og tøjbutikker. Også udvalget af lækre kager og chokolade er dejligt stort, og en gammeldags isvaffel kan man selvfølgelig også få.

IMG_4773

Konklusion
Vi forlader byen med en følelse af, at have været i en anden verden. Vores hån fra før vi så byen, er i den grad gjort til skamme. Og vi bliver hurtigt enige om, at det bestemt var turen værd og, at de der folk fra UNESCO har ramt helt rigtigt, og fundet en skjult perle, som alle bør unde sig selv at besøge.

Du kan læse mere om Christiansfeld her

IMG_4770 IMG_4771 IMG_4777 IMG_4778 IMG_4780 IMG_4782