Fordomme om Voksen Akne

Hvis man som kvinde har rundet de 35 og stadig skal slås med akne, så er det ikke altid let at høre på de kommentarer, uvidende personer nogle gange kommer med.

”Du skal bare drikke massere af vand?”

”Bruger du ikke Clerasil eller lignende?”

”Det er fordi du spiser for meget fed mad.”

Jeg vil gerne en gang for alle, slå det fast, som læger og dermatologer i hele verden godt ved, men som resten af befolkning åbenbart ikke ved.

Bumse og akne skyldes en ting, og kun en ting. Hormoner.

Det er faktisk derfor de fleste i teenageårene lider af den slags. Det skyldes hormoner i kroppen der enten er for mange af eller for lidt af. Det er også derfor at man kan opleve at få flere bumser ved menstruation. P-pille start og stop der påvirker hormonerne kan også give bumser og det samme kan graviditet. Altså alle de ting der ændrer på hormonbalancen i kroppen.

Og ja jeg nævner kun kvinder, for det er hovedsageligt et kvindeproblem. Ca. 5 % af danske kvinder lider af voksen akne. Der er langt færre mænd der har problemet, men selvfølgelig findes de.

Bumser kan ikke vaskes væk, uanset hvor dybderensende du går ned hver dag. Bumser kan heller ikke drikkes væk med 4 liter vand hver dag. Tandpasta… nej de udtørrer ikke. Fed mad har heller intet at skulle have sagt. Store mængder sukker kan påvirke din hormonbalance, men det er sjældent der problemet ligger.

Når man har voksen akne, kan det påvirke en så meget, at man ikke vil gå uden for en dør, fordi man føler sig grim og ulækker at se på med bumser. Det kan være svært når omverdenen bagatellisere problemet, og det er som regel folk, der aldrig selv har haft problemet, som gør det.

Ud over det, lider man under smerter i ansigtet og kan få grimme ar. Nogle er også ramt af akne på ryggen eller i hårbunden, der også føre til smerter.

Mit gode råd er derfor. Insister overfor din læge at du skal i hormon behandling for dine bumser, det er og bliver det eneste der virker.