Must haves for Eksil-Bornholmere

Der er bare nogle ting, der gør det lidt mere fedt, at forlade fødeøen og flytte “over“. Her har vi samlet lidt guf til jer, der dels gør, at I kan bevare den hjemlige følelse, men også komme godt ud af det, med de der “ovre fra”. Must haves for Eksil-Bornholmere.

1 Den Bornholmske Ordbog
Den blev først trykt i 1994, og har været et klenodie, der har været særdeles svært at få fat i. Dog kom der gode nyheder i nov. 2015. Den Bornholmske Ordbog genoptrykkes, så det skulle være muligt, at få fat i et eksemplar. Læs mere på Bornholm.nu.
Unik til boghylden når du (måske i fuldskab) skal forsøge at forklare dine nye Københavnske venner, hvad “ejnbart” betyder, og hvorfor et pindsvin er en slags kat.

jylkat

2 Stambord på Sørens Værtshus (Det i København)
Sørens værtshus kaldes også for “Den Bornholmske ambassade”, og er kendt som det sted, hvor man som eksil Bornholmer, starter sit byliv i København. Det kan godt være lidt overvældende, det der med, at der er mere end 2 steder at gå i byen, når man kommer lige fra færgen. Start her så er du godt med.

3 Et medlemskab af “BAGlandet”
BAGlandet er en forening for eksilbornholmer, der hjælper med, at holde kontakten ved lige både til øen og andre eksilbornholmere. Her afholdes fester og andre gode arrangementer, og så kan man selvfølgelig også følge dem på Facebook.

4 “KøbenHolmer” plakaten
Den fede plakat, designet af Line Juhl Kronow, der selv er Eksil-Bornholmer. Plakaten symbolisere lige præcis hvordan vi Eksil-Bornholmere har det, når vi er rejst væk. Selvom vi elsker at bo i storbyen, så vil hjertet og kærligheden altid være der til fødeøen, og vi vender altid tilbage, enten for at bo eller på ferie. Hjemme er hvor hjertet er. Køb plakaten lige her.

københolmer-plakat

5 Bropas el. “Bornholmerkort”
Vi skal jo hjem til øen engang imellem. Har du bil så skal du have “bropasset” så du kan spare på turen til Sverige. Jo billigere det er, jo mere kommer man hjem og besøge de gamle og vennerne. Har du ikke bil, så er “bornholmerkortet” eller færgens pendlerkort, det helt rigtige hvis der skal spares på hjemturen. Husk så også at gå i IKEA og lignende, nu hvor du er i Sverige, det er mega billigt. OG husk passet når du skal igennem Sverige.

6 Plads på lejebolig lister
Egentlig burde man skrive sig op, på disse lister allerede når man som 14årig overvejer en fremtid væk fra øen og knytte sig til de andre Eksil-Bornholmere. Boligerne “ovre” er ekstremt dyre, set med Bornholmer øjne. De fleste der flytter over starter derfor tit i en studiebolig, eller på et lille hummer hos en privat udlejer. Skynd dig, at skrive dig op på lister, i de store boligselskaber så der er en chance for, at få sted og bo, når du bliver smidt ud af studieboligen, eller det private hummer. Prøv eks. en af disse:

http://www.lejerbo.dk

http://www.aab.dk

https://www.dabbolig.dk/

Nu skulle du være godt rustet og klar til, at indtage hele det store danske land, uden at glemme dine Bornholmske rødder. Tillykke med din nye titel som velforberedt Eksil-Bornholmer! Kender du andre Eksil-Bornholmere der kunne bruge disse fif, så send dem gerne linket til denne side.