Hvornår og hvorfor blev Danmark et kattehaderland?

Hver 5 dansker finder katte irriterende og en stor del af dem hader ligefrem katte. Nu er der forslag om en ny kattelov, en lov som det siges, skal beskytte katten, men faktisk er det en lov der helt sikkert vil skabe mere konflikt katteejer og kattehadere imellem.

katte

Men hvorfor er det egentlig at der er kommet så mange kattehadere? For bare et par årtier siden var der ingen der talte om katte som et problem. Er der kommet flere katte? Nej egentlig ikke. Er katten blevet mere aggressiv eller nærgående? Nej egentlig ikke.

Derfor er det blevet moderne at hade katten
Det der er sket er, at vi i Danmark er begyndt at have det for godt. Vores store problemer er efterhånden væk og derfor har vi nu overskud og tid til, at kaste os over noget så ubetydeligt, som en kattelort i vores blomsterbed.

Det siger loven i dag
Den danske lovgivning siger at du skal holde din kat på egen matrikel. Men uanset hvor meget jeg har sagt til min kat at den ikke må gå over til naboen så hører den altså ikke efter. Katten har nemlig fået lov til at gå frit rundt i Danmark i flere hundrede år. Så den er altså pænt ligeglad med om der er kommet en lov der siger noget andet.

Vi har for længst accepteret katten som nyttedyr
Vi har acceptere katten, som en del af vores samfund før. Det har vi blandt andet fordi den har været en stor hjælp i kampen mod skadedyr som mus og rotter. Og den er faktisk stadig en stor hjælp. Hvis alle katte forsvandt fra den danske natur og byerne i morgen, så ville vi om få uger drukne i mus og rotter. Vi burde derfor sætte mere pris på det nyttedyr som katten er. Og elske den for den opgave den udfører for os og som vi i sin tid tæmmede den til at udføre. Katteejeren stiller således et effektivt redskab til rådighed for ikke kun sig selv, men andre i nabolaget også. Win win.

Kattelort er ikke farligt
Kattelort skader ikke din have, det er muligt det er irriterende. Dengang jeg havde en sandkasse i min have som mit barn legede i, synes jeg også kattelort i den var småirriterende. Men ikke mere end at jeg fjernede den og tænkte, pyt. Der er jo også fuglelort overalt og det er endnu mere bakteriefyldt.

Parasitter og den der farlige sygdom
Katten spreder ikke sygdomme. Det er rigtig at man i ekstremt sjældne tilfælde kan få sygdommen Toxoplasmose gondii. Men med mindre du spiser uvaskede grøntsager fra din have med kattetis på. Som vel og mærke kommer fra en inficeret kat (som de sjældent er), så er der stort set ingen risiko. Til eksempel så har jeg selv ordnet kattebakke i mit hjem siden jeg var barn og helt sikkert ikke vasket fingre hver gang. Og jeg har ikke Toxoplasmose gondii. Det er virkelig ikke noget at gå og frygte.

Hemmeligheden om kattene i vores hjem
Her kommer en anden hemmelighed. Katteejere bor sammen med deres katte. I deres hjem. Indenfor. Den får lov til at ligge i sofaen, sove i sengen, slikke ejeren i hovedet, skide indenfor i en dertil indrettet bakke for 2 minutter efter at spankulere hen over køkkenbordet. Og ved i hvad, katteejere er ikke mere syge end andre mennesker. Tvært imod faktisk.

Sådan undgår du katten på din matrikel
Det bedste middel til at undgå fremmede katte i haven, er selv at anskaffe sig en kat. Det næste er en stor spand vand i hovedet på dyret, så finder den hurtigt et andet sted at kommer. Jeg har hørt om en der havde et problem med en aggressiv kat, der kom ind i hendes hjem. Ok, tænke jeg og spurgte; ”Lossede du så ikke til lortet, så den aldrig vidste sig igen?” Altså vi er enige om at det er et ret lille dyr, hvis du virkelig hader katten, så kan du let slippe for den. Men problemet er jo bare, at dine børn måske går og kælder med den og egentlig synes den er ret sød? Måske kommer du også selv til at sige ”mis mis mis” engang imellem? Hvis du virkelig ikke vil have katten i dit hjem, så kan du altså let slippe for den.

Hvad vil en kattelov betyde
Den nye kattelov, hvis den bliver vedtaget, vil betyde at alle katte skal øremærket og chippes. De skal helst også neutraliseret så hurtig som muligt. Dette er til glæde og gavn for katten og dens ejere. Ingen bør have en kat der ikke er registreret. Men det er noget alle ansvarlige katteejere allerede har styr på. Det katteloven ellers vil betyde er, at man nu kan placere et ansvar mener man. Hvis alle katte er registrerede så ved man jo hvilken kat, der har skidt i ens have og så kan man rigtig gå over og giver ejeren et møgfald.

Der er flere problemer i det

  1. Der vil stadig være et hav at vildkatte som ikke er registrerede, hvad gør man ved det?
  2. Hvem skal håndhæve loven? Hvilke resurser skal der sættes af til denne vigtige opgave?
  3. Bliver det en ny hundelov der i virkeligheden ikke gavner, men mere skader?
  4. Katten er ikke nem at indfange og derved undersøge øremærke og chipnummer, du skal kunne fange katten og tage den til en dyrlæge som så kan fortælle dig hvem der ejer den. Gør folk det? Har de tid til det? De skal stadig holde den under forsvarlige forhold, med mad og vand osv. indtil de tager den til dyrlægen for at få den identificeret.
  5. Hvem har bevisbyrden? Sur-nabo-med-kat, eller sur-nabo-der-hader-kat? Skal vi DNA teste kattelorten i haven? Skal der føres retssager med vidner på, at det var sur-nabos kat, der sked i haven den 4. maj 2018?
  6. Loven vil helt sikkert kun optrappe konflikten imellem katteejere og kattehadere. Burde vi ikke prøve med dialog i stedet for?

Man kan ikke bare gøre en udekat til en indekat
En kat kan ikke trænes som en hund mand. Man kan ikke bare vende den til pludselig at være lukket inde. Katten vil blive syg af det, drive sine ejere til vanvid og splitte alt ad. Der ville kun være en løsning. Enten flytte katten til et andet sted hvor den godt måtte komme ud eller aflive den. Folk der ikke har kat, forstår åbenbart ikke, at det ikke er en mulighed, så derfor tager jeg det lige med det.

Konklusion
Dialog er vejen frem. Hvis du virkelig ikke gider katten, så kan du altså godt slippe for den. Tryk på pytknappen når du ser en kattelort i blomsterbedet og kom videre i dit liv. Find nogle andre ting at gå op i, så vil du også selv blive et gladere menneske.

Mange gode hilsner fra en sand katteelsker.